Poverty Escape

 Ik kwam op een dag bij een vrouw thuis. Ze zat in de schuldhulpverlening, met twee kinderen. Haar lamp was stuk en ze ging naar de winkel om een gloeilamp te kopen. ‘Waarom geen spaarlamp,’ zei ik, ‘daar doe je langer mee.’ We kregen een discussie. Ik veroordeelde haar. Zij voelde dat. Ze gooide 5 euro op tafel en zei: ‘Dit heb ik voor de hele week. Als ik daar een spaarlamp van koop, hou ik nog maar 3 euro over om te eten. Een gloeilamp kost 50 cent. Wat zou jij doen? Wow, dacht ik, jij bent aan het overleven. Dan denk je niet aan de lange termijn. Als je je niet kunt voorstellen hoe dat is, kun je deze mensen nooit bereiken. Ons hulpverleningssysteem houdt daar geen rekening mee. Ik wilde er iets aan doen, maar erover praten is niet genoeg. Dan vergeten we het weer. Je moet het zelf ervaren en daarom bedacht ik Poverty Escape.


Wat is het?

POVERTY ESCAPE is een simulatiespel dat je speelt met een groep. Je wordt in een huis gezet, waar je gedurende 3, 6 of 8 uur ‘woont’. Er zijn verschillende karakters. Iedereen speelt een rol en er gebeurt van alles. De acceptgiro’s komen binnen, er zijn deurwaarders, je wordt van het kastje naar de muur wordt gestuurd door de hulpverlening. Als je de rekeningen niet kunt betalen, word je uit je huis gezet. Je merkt dat deelnemers zich erg inleven. Ze worden onzeker en doen dingen die ze normaal niet zouden doen. Gestolen spullen kopen, of frauderen. Enkel en alleen om te overleven. Het is heel confronterend. Het spel is gebaseerd op echte praktijksituaties van ervaringsdeskundigen. Er is ook altijd een ervaringsdeskundige bij.   Je inlevingsvermogen groeit er echt van.

 

Hoe werkt het?

POVERTY ESCAPE zet je als deelnemer in een situatie waarin je ervaart wat het betekent om minder te hebben dan je voor je gevoel nodig hebt. Gebrek aan geld én tijdgebrek zijn een vruchtbare combinatie voor irrationeel gedrag en tunnelvisie. Tegelijkertijd zet het ook de creativiteitsknop aan en zorgt gebrek voor doelgerichter handelen. Als deelnemer aan deze challenge raak je overrompeld door situaties, handel je in het moment en leef je van minuut tot minuut. Je gaat als individu én als groep de uitdaging aan om realistische oplossingen te vinden voor schulden en niet nagekomen verplichtingen. Uitstel is géén optie, acties die hieruit voortvloeien zijn niet vanzelfsprekend. Wat nu?

 

Voor wie is het bedoeld?

POVERTY ESCAPE is bedoeld voor professionals en organisaties die in hun werk te maken hebben met mensen die in armoede leven (bijv. Gemeenten, politie, incassobureaus, woningcorporaties, energiebedrijven, onderwijsinstellingen), maar ook voor iedereen die wil ervaren en begrijpen hoe het voelt als je de eindjes niet aan elkaar kunt knopen. Poverty Escape is ook heel geschikt voor teambuilding: ga samen de uitdaging aan om te ontsnappen uit armoede.

 

 

 

Voor meer informatie neem contact op met ruud@hethuisvanasporaat.nl.

 

 


CONTACT

ruud@hethuisvanasporaat.nl

010 304 55 55